Sos chrzanowy

Małgorzata
Przekąski
10.03.2016 10:06
Sos chrzanowy

Składniki

250 ml bulionu warzywnego

200 ml mleka *

2 łyżki masła

1 i 1/2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki chrzanu **

szczypta cukru

pieprz biały

sól

Przepis

W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy zacznie się smażyć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tak, aby powstała jasna zasmażka. Najlepiej do mieszania użyć rózgi kuchennej. Nie przerywając mieszania dodajemy bulion, chrzan i mleko. Sos powinien być gładki, kremowy, o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Sos doprowadzamy do wrzenia i przyprawiamy do smaku przyprawami.

* można zastąpić śmietaną, jednak wersja z mlekiem jest znacznie lżejsza

** jeśli lubicie mocne, zdecydowane smaki, możecie dodać więcej chrzanu