Tort Mickey Mouse

Małgorzata
Ciasta
10.03.2016 10:08
Tort Mickey Mouse

Składniki

Składniki:

Biszkopt duży:

7 jajek

127 g mąki tortowej

203 g cukru

45 g mąki ziemniaczanej

szczypta soli

Biszkopt mały:

5 jajek

160 g cukru

100 g mąki tortowej

35 g mąki ziemniaczanej

szczypta soli

Krem z białej czekolady:

600 g białej czekolady

750 ml śmietany kremówki 36%

Frużelina truskawkowa:

700 g truskawek

3,5 łyżeczki żelatyny

2/3 szklanki cukru

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Nasączenie:

1 szklanka herbaty

1 łyżka cukru

3 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Wykończenie:

1200 g masy cukrowej białej

750 g masy cukrowej czerwonej

250 g masy cukrowej czarnej

klej spożywczy

Przepis

Biszkopt duży

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

Biszkopt mały

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera. Dno tortownicy o wymiarach 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

Krem z białej czekolady

W garnku podgrzewamy śmietanę. Pamiętajmy, że nie wolno jej zagotować. Zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do momentu, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Śmietanka powinna być gładka. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.

Frużelina truskawkowa

Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących truskawek i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje.

Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy. Najpierw wykładamy krem z białej czekolady, na krem frużelinę truskawkową. Przykrywamy drugim blatem, również go nasączamy i wykładamy krem i frużelinę. Przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Tak samo postępujemy z mniejszym biszkoptem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch tortu i boki. Teraz pozostaje nam tylko długa zabawa z masą plastyczną. Powodzenia.