Składniki
2 korzenie chrzanu
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
3 - 4 łyżki przegotowanej wody
cukier
sól
Przepis
Korzenie chrzanu obieram cienko (najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw), myję i wrzucam do zimnej wody na 2 godziny.
Dzięki temu nie będziemy płakać podczas ich ścierania.
Chrzan ścieram na najdrobniejszych oczkach tarki, skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
Dodaję do smaku cukier oraz sól, a także wodę przegotowaną w takiej ilości, jaką konsystencję chcę nadać mojemu chrzanowi
U mnie na te proporcje dodaję 3 - 4 łyżki wody.
Dodatek wody sprawi również, że chrzan nie będzie zbyt suchy.
Tarty domowy chrzan przekładam do wyparzonych słoiczków i przechowuję w lodówce.
Przed podaniem można wymieszać chrzan z majonezem lub śmietaną, dzięki temu będzie łagodniejszy.