Chrzan tarty domowy

Ewelina
Wielkanoc
28.03.2015 22:34
Chrzan tarty domowy

Składniki

2 korzenie chrzanu

świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny

3 - 4 łyżki przegotowanej wody

cukier

sól

Przepis

Korzenie chrzanu obieram cienko (najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw), myję i wrzucam do zimnej wody na 2 godziny.

Dzięki temu nie będziemy płakać podczas ich ścierania.

Chrzan ścieram na najdrobniejszych oczkach tarki, skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.

Dodaję do smaku cukier oraz sól, a także wodę przegotowaną w takiej ilości, jaką konsystencję chcę nadać mojemu chrzanowi

U mnie na te proporcje dodaję 3 - 4 łyżki wody.

Dodatek wody sprawi również, że chrzan nie będzie zbyt suchy.

Tarty domowy chrzan przekładam do wyparzonych słoiczków i przechowuję w lodówce.

Przed podaniem można wymieszać chrzan z majonezem lub śmietaną, dzięki temu będzie łagodniejszy.