Murzynek tiramisu

Ewelina
Ciasta
10.03.2016 9:24
Murzynek tiramisu

Składniki: ciasto ciemne: 125 g masła 1 szklanka mleka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka (białka i żółtka osobno) warstwa śmietanowa: 3 białka 600 g śmietany 12 % 2/3 szklanki cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g) 1 łyżka wiórek kokosowych cukier wanilinowy ponadto: biszkopty podłużne (ok. 10 sztuk) 2/3 szklanki mocnej słodzone kawy (najlepiej z dodatkiem alkoholu) kakao do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Z pozostawionego wcześniej ciasta czekoladowego zrobić kilka kleksów na wierzchu pianki śmietanowej i delikatnie zamieszać np. widelcem lub patyczkiem do szaszłyków (aby powstały esy floresy) Ciasto ciemne: Mleko, masło, połamaną czekoladę, kawę, kakao i cukier umieścić w garnuszku. Ciasto dla tych, którzy unikają kremu w wypiekach i lubią łączyć smak czekolady z kawą. Biszkopty moczyć w kawie (tak jak do tiramisu) i układać na wierzchu ciasta. Na dno blachy wylać ciasto czekoladowe, ale 3-4 łyżki ciasta pozostawić. Efektowne połączenie klasycznego murzynka, biszkoptów zatopionych w kawie i styropianu, czyli śmietanowej pianki. Do drugiej połowy piany, cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy. Wszystkie białka (6 szt.) ubić na sztywno i podzielić na pół. Do masy czekoladowej dodać żołtka oraz przesiana mąkę wraz z sodą. Odstawić na czas przygotowywania masy śmietanowej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2016/03/Murzynek-tiramisu.html