Zupa chrzanowa

Małgorzata
Wielkanoc
24.03.2016 10:59
Zupa chrzanowa

Składniki

160 g szynki włoskiej surowej

1 1/2 l bulionu drobiowego

6 ziemniaków

3 łyżki chrzanu

1 cebula

1 łyżka masła

150 ml śmietany 30%

1 łyżeczka majeranku

2-3 ząbki czosnku

2 łyżki szczypiorku

4 jajka

pieprz

sól

Przepis

Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy drobno pokrojoną szynkę włoską oraz posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy do zrumienienia. Dodajemy do gotującego się bulionu. Na tę samą patelnię wrzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy przez chwilę, następnie przekładamy do garnka z bulionem. Dodajemy majeranek i gotujemy zupę pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy chrzan i śmietanę, ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Jajka obieramy ze skorupki, przekrawamy na pół. Na każdy talerz nakładamy po 2 połówki jajka i nalewamy zupę. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.