Składniki
160 g szynki włoskiej surowej
1 1/2 l bulionu drobiowego
6 ziemniaków
3 łyżki chrzanu
1 cebula
1 łyżka masła
150 ml śmietany 30%
1 łyżeczka majeranku
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki szczypiorku
4 jajka
pieprz
sól
Przepis
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy drobno pokrojoną szynkę włoską oraz posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy do zrumienienia. Dodajemy do gotującego się bulionu. Na tę samą patelnię wrzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy przez chwilę, następnie przekładamy do garnka z bulionem. Dodajemy majeranek i gotujemy zupę pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy chrzan i śmietanę, ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Jajka obieramy ze skorupki, przekrawamy na pół. Na każdy talerz nakładamy po 2 połówki jajka i nalewamy zupę. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.