Babka szpinakowa z białą czekoladą

Katarzyna
Wielkanoc
09.03.2016 18:42
Babka szpinakowa z białą czekoladą

Składniki

200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego (nie w liściach)

100 g białej czekolady

350 ml oleju rzepakowego

3 jajka

200 g cukru (ciasto z tą ilością będzie bardzo słodkie – proponuję dać 100 g cukru )

300 g mąki pszennej tortowej

1 opakowanie cukru waniliowego

2 łyżeczki (czubate) proszku do pieczenia

Przepis

Szpinak rozmrażam i odciskam z nadmiaru wody, po czym miksuję z olejem.

Czekoladę łamię na mniejsze kawałki i rozpuszczam w gorącej kąpieli (do większego garnka z gotującą wodą wstawiam mniejszy garnek lub miskę z kawałkami czekolady i cały czas mieszając rozpuszczam czekoladę).

Przesianą mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia.

Jajka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i na przemian, po jednej łyżce dodaję raz szpinak z olejem a raz mąkę – cały czas miksując.

Na koniec wlewam roztopioną czekoladę i dokładnie miksuję.

Ciasto przekładam do formy silikonowej 25 x 13 cm, wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach przez około 60 minut.

Każdy piec jest inny więc piecz do tzw. suchego patyczka.