Falafel w tortilli

Adriana
Obiad
04.03.2016 10:26
Falafel w tortilli

Składniki

Składniki:

- 300 gram ciecierzycy

- cebula (1 sztuka)

- czosnek (2 ząbki)

- kolendra (1 łyżka)

- siemię lniane mielone (2 łyżki)

- sól (1 łyżeczka)

- pieprz ziołowy (1 łyżeczka)

- kmin rzymski (1/2 łyżki)

- soda oczyszczona (1/2 łyżeczki)

- olej do smażenia

- pomidor

- sałata lodowa

- kukurydza (1 puszka)

- placki tortilli (gotowe)

Przepis

Przygotowanie:

Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Przed przygotowaniem, odlewany wodę z ciecierzycy i rozdrabniamy w maszynce do mielenia. Do zmielonej ciecierzycy dodajemy wszystkie przyprawy, sodę oczyszczoną i bardzo drobno pokrojoną cebulę. Z uzyskanej masy formujemy malutkie (2 cm) kotleciki i smażymy je na oleju na złoty kolor. Pomidory i sałatę lodową kroimy w paseczki. Rozkładamy na wyjęty z piekarnika, gorący placek tortilli (w 160 stopniach przez minutę), układamy na jego środku warzywa wraz z kotlecikami z ciecierzycy i zawijamy.Podajemy z sojonezem lub dowolnym ulubionym sosem.

Smacznego.