- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
400 gram ciecierzycy (ugotowanej i wcześniej namoczonej, może być również z puszki)
3 ząbki czosnku
1 duża czerwona cebula
½ szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
pietruszka
kolendra
sól
pieprz cayenne
Przepis
Do wysokiego naczynia dodajemy ciecierzycę, pokrojoną cebulę, trzy ząbki czosnku, pietruszkę oraz przyprawy w postaci szczypty kolendry, soli oraz pieprzu cayenne.
Tak przygotowane składniki miksujemy ze sobą na gładką masę. Do powstałej masy dodajemy pół szklanki mąki oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Jeśli powstała masa jest zbyt sucha w razie potrzeby należy dodać dwie lub trzy łyżki wody.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pojedyńcze kulki uformowane z ciecierzycy. Każdą z kulek należy rozgnieść za pomocą miseczki lub łyżki. Tak przygotowane falafele wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Podawać z ulubionymi sosami oraz świeżymi warzywami.