Pieczony falafel - przysmak z ciecierzycy

Ewelina
Fit
19.01.2018 10:19
Pieczony falafel - przysmak z ciecierzycy
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

400 gram ciecierzycy (ugotowanej i wcześniej namoczonej, może być również z puszki)

3 ząbki czosnku

1 duża czerwona cebula

½ szklanki mąki pszennej

łyżeczka proszku do pieczenia

pietruszka

kolendra

sól

pieprz cayenne

Przepis

Do wysokiego naczynia dodajemy ciecierzycę, pokrojoną cebulę, trzy ząbki czosnku, pietruszkę oraz przyprawy w postaci szczypty kolendry, soli oraz pieprzu cayenne.

Zdjęcie Pieczony falafel - przysmak z ciecierzycy #1

Zdjęcie Pieczony falafel - przysmak z ciecierzycy #2

Zdjęcie Pieczony falafel - przysmak z ciecierzycy #3

Tak przygotowane składniki miksujemy ze sobą na gładką masę. Do powstałej masy dodajemy pół szklanki mąki oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Jeśli powstała masa jest zbyt sucha w razie potrzeby należy dodać dwie lub trzy łyżki wody.

Zdjęcie Pieczony falafel - przysmak z ciecierzycy #4

Zdjęcie Pieczony falafel - przysmak z ciecierzycy #5

Zdjęcie Pieczony falafel - przysmak z ciecierzycy #6

Zdjęcie Pieczony falafel - przysmak z ciecierzycy #7

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pojedyńcze kulki uformowane z ciecierzycy. Każdą z kulek należy rozgnieść za pomocą miseczki lub łyżki. Tak przygotowane falafele wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Zdjęcie Pieczony falafel - przysmak z ciecierzycy #8

Zdjęcie Pieczony falafel - przysmak z ciecierzycy #9

Zdjęcie Pieczony falafel - przysmak z ciecierzycy #10

Podawać z ulubionymi sosami oraz świeżymi warzywami.

Zdjęcie Pieczony falafel - przysmak z ciecierzycy #11

Zdjęcie Pieczony falafel - przysmak z ciecierzycy #12