Sałatka jarzynowa w miseczkach z tortilli

Ania -
Sałatki
02.04.2015 18:25
Sałatka jarzynowa w miseczkach z tortilli

Składniki

1 tortilla (lub 2 jeśli robimy małe babeczki)

1 słoik Mieszanki marchew, groszek, kukurydza (460g) Orzech

1-2 ogórki konserwowe z chilli Orzech

1 ugotowany ziemniak (użyłam ziemniaka z obiadu)

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka ostrej musztardy

2 pomidorki koktajlowe

szczypiorek

sól, pieprz do smaku

Przepis

1. Z tortilli wyciąć 4 kółka - ja złożyłam ją na 4 (jak naleśnika) i wycięłam 4 kółka razem żeby były równe. Tak wycięte kółka ułożyć na posmarowanej olejem blaszce do muffinek - i tutaj mamy trzy opcje:

a) albo włożyć je do środka w otwory na muffinki i zrobić malutkie miseczki (jest to najłatwiejsze)

b) albo tak jak ja kółeczkami "nakryć" odwróconą formę do muffinek i obciążyć je czymś (ja zrobiłam to foremkami babeczek tylko trzeba delikatnie przyciskać żeby nie rozerwać ciasta) - takie miseczki wychodzą dość duże, rozłożyste i można w nie włożyć większą porcję sałatki - spokojnie wystarczy jedna taka miseczka na osobę

c) albo upiec je właśnie w foremkach do babeczek uprzednio ugniatając je drugą jednakową foremką do babeczek żeby złapały kształt

Tak przygotowane miseczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C (grzanie góra-dół) na ok 10 min - miseczki mają się zrobić sztywne, ale trzeb uważać, gdyż jeśli będą się piekły za długo to mogę się później kruszyć).

2. Przygotować sałatkę: mieszankę warzywną odsączyć z zalewy na sitku. Ogórki i ziemniaka pokroić w bardzo drobną kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą, dodać majonez i musztardę i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku.

3. Sałatkę wyłożyć do miseczek. Ozdobić posiekanym szczypiorkiem i przekrojonym na pół pomidorkiem koktajlowym.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną