Składniki
1 tortilla (lub 2 jeśli robimy małe babeczki)
1 słoik Mieszanki marchew, groszek, kukurydza (460g) Orzech
1-2 ogórki konserwowe z chilli Orzech
1 ugotowany ziemniak (użyłam ziemniaka z obiadu)
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 pomidorki koktajlowe
szczypiorek
sól, pieprz do smaku
Przepis
1. Z tortilli wyciąć 4 kółka - ja złożyłam ją na 4 (jak naleśnika) i wycięłam 4 kółka razem żeby były równe. Tak wycięte kółka ułożyć na posmarowanej olejem blaszce do muffinek - i tutaj mamy trzy opcje:
a) albo włożyć je do środka w otwory na muffinki i zrobić malutkie miseczki (jest to najłatwiejsze)
b) albo tak jak ja kółeczkami "nakryć" odwróconą formę do muffinek i obciążyć je czymś (ja zrobiłam to foremkami babeczek tylko trzeba delikatnie przyciskać żeby nie rozerwać ciasta) - takie miseczki wychodzą dość duże, rozłożyste i można w nie włożyć większą porcję sałatki - spokojnie wystarczy jedna taka miseczka na osobę
c) albo upiec je właśnie w foremkach do babeczek uprzednio ugniatając je drugą jednakową foremką do babeczek żeby złapały kształt
Tak przygotowane miseczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C (grzanie góra-dół) na ok 10 min - miseczki mają się zrobić sztywne, ale trzeb uważać, gdyż jeśli będą się piekły za długo to mogę się później kruszyć).
2. Przygotować sałatkę: mieszankę warzywną odsączyć z zalewy na sitku. Ogórki i ziemniaka pokroić w bardzo drobną kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą, dodać majonez i musztardę i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku.
3. Sałatkę wyłożyć do miseczek. Ozdobić posiekanym szczypiorkiem i przekrojonym na pół pomidorkiem koktajlowym.