Składniki
Składniki:
4 jędrne gruszki
3 szklanki czerwonego deserowego wina
1 ½ szklanki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 goździki
1 laska cynamonu
Przepis
Gruszki cienko obieramy, pozostawiając ogonki. Do garnka wlewamy wino, dodajemy wszystkie przyprawy, cukier i cukier waniliowy. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Wkładamy gruszki i gotujemy około 20 minut, aż będą lekko szkliste i nabiorą pięknego czerwonego koloru. Owoce wyjmujemy delikatnie łyżką na talerz ogonkami do góry. Syrop dalej gotujemy do momentu, aż wytworzy się gęsty, winny sos. Trwa to około 5-10 minut. Gruszki i sos chłodzimy. Sos podczas chłodzenia będzie jeszcze gęstniał. Gruszki podajemy polane winnym sosem. Deser można wzbogacić o gałkę lodów waniliowych.
Moje rady:
Kolor w dużej mierze zależy od rodzaju użytego wina