Gruszki w winnym sosie

Małgorzata
Desery
04.03.2016 9:50
Gruszki w winnym sosie

Składniki

Składniki:

4 jędrne gruszki

3 szklanki czerwonego deserowego wina

1 ½ szklanki cukru

3 łyżeczki cukru waniliowego

3 goździki

1 laska cynamonu

Przepis

Gruszki cienko obieramy, pozostawiając ogonki. Do garnka wlewamy wino, dodajemy wszystkie przyprawy, cukier i cukier waniliowy. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Wkładamy gruszki i gotujemy około 20 minut, aż będą lekko szkliste i nabiorą pięknego czerwonego koloru. Owoce wyjmujemy delikatnie łyżką na talerz ogonkami do góry. Syrop dalej gotujemy do momentu, aż wytworzy się gęsty, winny sos. Trwa to około 5-10 minut. Gruszki i sos chłodzimy. Sos podczas chłodzenia będzie jeszcze gęstniał. Gruszki podajemy polane winnym sosem. Deser można wzbogacić o gałkę lodów waniliowych.

Moje rady:

Kolor w dużej mierze zależy od rodzaju użytego wina