Składniki: 2 l wody 1 ćwiartka z kurczaka 2 marchewki 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera zielona część pora 1 szklanka kaszy pęczak 2 duże ziemniaki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypiorek sól pieprz Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy do niej udko z kurczaka, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na bardzo małym ogniu około 45 minut. Po tym czasie, z garnka wyciągamy kurczaka i warzywa, wrzucając od razu opłukaną kaszę i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. W sklepie natki już nie było, nie chciało nam się biegać po sklepach, więc My zaopatrzył nas w szczypior. Po około 10 minutach gotowania, do garnka dorzucamy pokrojone w plasterki ugotowane marchewki i pietruszkę, gotujemy wszystko do miękkości. Do wywaru wrzucamy oczyszczone i pokrojone w kostkę seler, pietruszkę, marchewkę i por, gotujemy kolejne 20 minut. Powiem tylko tyle: koniec z krupnikiem z natką pietruszki. Podobne przepisy: Krupnik z ogórkami kiszonymi Krupnik z kaszą jęczmienną