Składniki
Spód:
300 g ciastek zbożowych degistive
60 g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego *
250 g ricotty
300 g chałwy waniliowej
200 ml śmietany kremówki
300 g białej czekolady
1/2 szklanki cukru pudru
4 duże jajka
Polewa czekoladowa:
150 g czekolady mlecznej
100 ml śmietany kremówki
Dodatkowo:
50 g chałwy waniliowej
Przepis
Spód:
Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietany. Chałwę rozdrabniamy przy pomocy widelca. Do sera białego dodajemy ricottę, jajka, cukier i pokruszoną chałwę. Miksujemy na średnich obrotach, dodajemy śmietanę z białą czekoladą i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Piekarnik nagrzewamy do 180’C i wstawiamy sernik. Pod sernikiem umieszczamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Sernik pieczemy 50 minut w temperaturze 180’C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy kolejne 25 minut. Po upływie całkowitego czasu pieczenia wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi i pozostawiamy tak sernik do momentu wystudzenia. Wyjmujemy sernik z piekarnika i wstawiamy najlepiej do lodówki na 12 godzin.
Polewa:
Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietany. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch schłodzonego sernika. Wierzch dekorujemy pokruszoną chałwą.
*użyłam twarogu z wiaderka