Składniki
Składniki:
1 kg ziemniaków baby potatoes
200 g kabanosów
250 g mrożonego zielonego groszku
2 średnie czerwone cebule
4 jajka
1 duży pęczek rzodkiewek
1 pęczek szczypiorku
1 mały pęczek koperku
Sos:
150 g majonezu
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy kieleckiej
1/2 łyżeczka pieprzu białego
1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
sól
Przepis
Ziemniaki dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Pamiętajmy, aby ziemniaków nie rozgotować. Ugotowane ziemniaczki odcedzamy i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Jeżeli są dobrze wyszorowane, nie trzeba ich obierać. Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy odrobinę soli i gotujemy na twardo. Po ugotowaniu, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Groszek zielony gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy, przelewając go zimną wodą. Cebulę obieramy i kroimy na pół, a następnie w cieniutkie piórka. Rzodkiewkę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Kabanosy kroimy na 1/2 cm plasterki.
Sos:
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą.
Wszystkie przygotowane składniki układamy warstwowo w salaterce. Układamy warstwę ziemniaków, kabanosów, cebuli, rzodkiewki oraz układamy cząstki jajka . Wszystko polewamy sosem i posypujemy świeżo posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Tak postępujemy do wykorzystania wszystkich składników. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Wierzch sałatki dekorujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem i układamy ćwiartki jajek. Sałatkę podajemy w temperaturze pokojowej.