- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
6 łyżek (ok 72g) mąki pszennej pełnoziarnistej 3 zboża
250ml kefiru
2 jabłka (350g)
2 małe jajka lub 1 duże (ok 70g)
1 łyżka ksylitolu lub erytrolu (ok 14g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (ok 8g)
Laska wanilii
5 łyżek oliwy z oliwek (50ml)
Opcjonalnie cynamon do smaku
Przepis
1. Żółtka oddzielić od białek.
2. Z białek ubić pianę, dodać ksylitol lub erytrol, następnie żółtka. Wymieszać delikatnie łyżką.
3. Do Ubitej piany dodawać jednocześnie po łyżce mąki i kefiru, mieszać do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodać ziarenka wanilii. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli jest za gęste dodać wody.
4. Jabłka obrać ze skóry, pokroić w cieknie plastry, dodać do ciasta.
5. Rozgrzać łyżkę oliwy, wykładać po łyżce ciasta z kawałkami jabłka i usmażyć pierwszą partię placów (6 sztuk). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
6.Można podawać posypane cynamonem.