- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 100 min
Składniki
0.5 kg mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowe)
Kilka łyżek oleju
Średnia cebula
2 średniej wielkości marchewki
4 większe ziemniaki
Szklanka gęstej śmietany
15 dkg twardego żółtego sera
Sól
Pieprz
Gałka muszkatałowa
Sos pomidorowy sambal (użyłam Folwark)
Przepis
Cebulę siekamy, czosnek przekładamy przez praskę bądź drobno kroimy. Na rozgrzanym oleju delikatnie podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso mielone i pokrojoną w kostkę marchewkę. Całość smażymy kilka minut (mięso musi się dokładnie usmażyć), przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3 łyżki sosu pomidorowego sambal.
W między czasie w lekko osolonej wodzie podgotowujemy ziemniaki (czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków) nie dłużej niż 15 min.
Ziemniaki odcedzamy i czekamy aż lekko ostygną. Następnie kroimy je w plasterki.
W misce mieszamy śmietanę ze startym żółtym serem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy masłem. Wkładamy kolejno mięso, pokrojone ziemniaki i sos śmietanowy.
Całość zapiekamy ok 40 min.