Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 jajko Masa Serowa: 1 kg sera w wiaderku ( jeżeli macie ser z biedronki trzeba do przepisu dać dwa budynie) 5 jajek 1,5 szklanki cukru pudru 1 kostka masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy ( 60 g) 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki rodzynek ( ja mam bez rodzynek ponieważ nie lubię ;) ) Wykonanie: Ciasto: Na końcu dodajemy do masy białka delikatnie mieszając i łącząc ze sobą ubite białka i masę serową Schłodzone ciasto wyciągamy i jedną część ciasta rozwałkujemy i wykładamy ja na dużej prostokątnej blaszce do pieczenia oczywiście natłuczoną i podsypaną bułką tartą czy mąką.... Mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz kakaem przesiewamy i dodajemy pocięte na mniejsze kawałki masło, robimy dołek i do środka dodajemy łyżkę śmietany oraz jajko ( niektórzy wykonują tą czynność nieco inaczej lecz ja uważam ,że to zbędne). wykładamy na ciasto masę serową, a na samym końcu na dużych oczkach ścieramy ostatnią cześć ciasta. Wiem ,że zdjęcia nie są mistrzowskie :) ale tak to już jest jak na talerzu pozostają tylko trzy kawałki ... dlatego postanowiłam upiec Sernik Królewski i ponownie musiałam go nieco zmodyfikować bo moja obawa co do sera w wiaderku z biedronki niestety się sprawdziła ... ser jest zdecydowanie za rzadki i wymaga dwóch budyni , a nie jak przepis wymagał tylko jednego :) bo moja zasadą odkrywczą jest nie piec tego samego ciasta :)