Tripoline al ragù z wołowiną

Małgorzata
Makarony
24.02.2016 19:00
Tripoline al ragù z wołowiną
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

300 g mielonej wołowiny

25 g włoskiej pancetty *

250 g makaronu tripoline **

1/2 szklanki czerwonego wina

1 szklanka bulionu wołowego

1 papryczka chili ***

2 łodygi selera naciowego

1 puszka pomidorów pelati

1 duża cebula

1 marchew

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka oregano

1/2 łyżeczki rozmarynu

1/2 łyżeczki tymianku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

szczypta cukru

2 łyżki oliwy z oliwek

pieprz czarny

sól

Dodatkowo:

3 łyżki parmezanu

2 łyżki natki pietruszki

Przepis

Pancettę kroimy w drobną kostkę. Marchew, cebulę i czosnek obieramy. Marchew i selera kroimy w drobna kostkę, a pozostałe warzywa drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pancettę i krótko smażymy. Dodajemy posiekane warzywa, mieszamy i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Całość podlewamy winem. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy pomidory, oregano, tymianek, rozmaryn, cukier i bulion. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przynajmniej 60 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Makaron gotujemy al dente i odcedzamy nie przelewając go zimną wodą, ponieważ makaron nie połączy nam się z sosem. Makaron przekładamy do sosu i mieszamy, aż sos dokładnie pokryje cały makaron. Przed podaniem posypujemy parmezanem i świeżo posiekaną natką pietruszki.

* można zastąpić boczkiem

** można użyć makaronu: tagliatelle, pappardelle lub innego szerokiego makaronu, który dobrze zmiesza się z sosem i uniesie jego ciężar

*** opcjonalnie ( my lubimy na ostro)

Moje rady:

– danie świetnie uzupełni pochodzące z tego regionu wino Lambrusco. Oryginalna jego wersja rzadko dociera do zagranicznych odbiorców. Większość eksportowanego Lambrusco to jego odmiana amabile, czyli półsłodka. Tymczasem w tym regionie zdecydowanie przeważa wersja całkowicie wytrawna. Można zastąpić włoskim winem Lena di Mezzo lub Feudo Arancio

– składniki powinny być jak najlepszej jakości. Zadbajmy o dobry kawałek świeżego mięsa i zmielmy go samodzielnie w domu. Wino również nie może być z pierwszej lepszej sklepowej półki. Złe połączenie zaburzy smak dania. Dobry makaron, ugotowany koniecznie al dente. No i parmezan – tego wspaniałego sera nie zastąpi zwykły, polski ser.