Składniki: (na 2 porcje) 1 szklanka ugotowanej kasy jaglanej 1/2 brokuła 1 mała cukinia 1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych 2 marchewki 2 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1/3 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki kurkumy szczypta suszonego tymianku kilka listków świeżej bazylii oliwa sól Wykonanie: Marchewkę obrać ze skórki, pociąć w niewielkie kawałki i przełożyć do miseczki ze startym na drobnej tarce ząbkiem czosnku oraz imbirem. Cukinię pokroić w półplasterki, czosnek w plasterki, cebulę w piórka, pomidora w niewielką kostkę, a brokuł podzielić na małe różyczki. Jest to jedna z propozycji dania na jaglany detoks, który rozważam przeprowadzić - jeśli uda mi się odpowiednio zmobilizować. Ja najbardziej obawiam się odstawienia mojej ukochanej używki-kawy, bez której nie wyobrażam sobie dnia, ale może dla zdrowia warto tydzień przecierpieć? Dzisiaj mam dla was bardzo fajną, prostą, smaczną i zdrową propozycję na wegetariański obiad, który robiłam wspólnie z Ulą. Dodać upieczoną marchew i brokuły i ewentualnie doprawić do smaku solą. Minutę przed końcem dodać ugotowaną kaszę jaglaną i świeżą bazylię i dobrze wymieszać.