Bulwy zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E. SKŁADNIKI: 2 duże bataty 3 korzenie pietruszki kilka łyżek oliwy sól parę łyżeczek słodkiej papryki ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego / chilli tymianek (opcjonalnie, np. zamiast ostrych przypraw) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Bataty i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki. Warto jednak podkreślić, że bataty to całkiem zdrowy dodatek do obiadu, mają niższy indeks glikemiczny, w 100 g jest 76 kcal, są skarbnicą karotenoidów w tym poprawiającej wzrok luteiny. Po raz kolejny przekonałam się, że uprzedzenia mogą mocno ograniczyć nasze kulinarne eksperymenty, bo pietruszka w postaci frytek otoczona ziołami smakuje nieziemsko i chyba nawet przyćmiła trochę egzotyczne słodkie ziemniaki. Jednak dopiero ostatnio na jednej ze smacznych urodzinowych kolacji u pewnej Natalii miałam okazje posmakować je w towarzystwie frytek z korzenia pietruszki.