NAJPROSTSZY MAZUREK KAJMAKOWY (+PRZEPIS NA DOMOWY KAJMAK)

Gosia
Wielkanoc
14.04.2017 11:26
NAJPROSTSZY MAZUREK KAJMAKOWY (+PRZEPIS NA DOMOWY KAJMAK)

Smacznego. PRZEPIS NA DOMOWY KAJMAK DLA BARDZIEJ AMBITNYCH: 160 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 140 g jasnego brązowego cukru ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii Z powyższego przepisu uzyskamy około 300 g masy kajmakowej. SKŁADNIKI NA SPÓD MAZURKA: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 150 g masła 1 jajko szczypta soli Co roku mówię sobie, że tym razem zrobię tylko dwa, a potem nagle wychodzi dwa razy więcej, bo przecież oprócz tego tradycyjnego kajmakowego, musi być jeszcze cytrynowy, różany z czekoladową polewą… i wychodzi zawsze dwa razy więcej. SKŁADNIKI NA NADZIENIE: kilka łyżek ulubionego dżemu ok. 500 g masy kajmakowej (poniżej przepis na domowy kajmak dla bardziej ambitnych) płatki migdałowe, słupki migdałów, orzechy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. W związku z tym, że mazurek kajmakowy to taki boss wśród marków, a do tego bardzo prosty, więc każdy początkujący kucharz da radę, przepis ten umieszczam na blogu w pierwszej kolejności. 7. Gdy już wszystko mamy gotowe na upieczony spód wykładamy ulubiony dżem (możemy go pominąć, ale ciasto wtedy będzie bardzo słodkie, dodatek dżemu najlepiej kwaskowatego przełamuje słodycz kajmaku. W tym czasie można przygotować masę jeśli chcemy zrobić kajmak sami lub delikatnie ogrzać gotową masę kajmakową w celu lepszego rozprowadzenia po cieście. Łączymy wszystko w jedną kulę chwilę zagniatając (nie za długo, to ważne, bo ciasto nie będzie dostatecznie kruche po upieczeniu). Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wałkujemy na papierze do pieczenia i umieszczamy w formie dokładnie wyklejając również ranty. Tak zagniecione ciasto umieszczamy na talerzyku, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na co najmniej 30 min do lodówki. Przed pieczeniem można ciasto z góry wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą (aby nam nie wyrosło, bo nie o to przy kruchych ciastach chodzi). Jeśli nie macie formy wycinamy prostokąt, kształt jajka lub inny przez Was pożądany i umieszczamy na blaszce. Dokładnie mieszamy składniki i gotujemy na najmniejszej mocy palnika przez około 30 minut, co pewien czas mieszając. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200 st C piekarnika na 20 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://qulinarna.com/2017/04/14/mazurek-kajmakowy/