PLACKI Z CUKINII (BEZ GLUTENU I JAJEK)

Gosia
Przekąski
09.02.2016 19:13
PLACKI Z CUKINII (BEZ GLUTENU I JAJEK)

SKŁADNIKI: (na około 8 sztuk) 1 cukinia (około 390 g) 1 mała cebula 3 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej dwie szczypty soli pieprz czarny (do smaku) olej do smażenia (ok. 2 łyżki) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach (nie trzeba obierać). Mi bardzo zasmakowały w połączeniu z dipem chrzanowym i łososiem, ale równie dobrze można je jako dodatek do mięsnego obiadu lub po prostu zjeść z samym dipem na drugie śniadanie. Wiem, że niektórzy moi czytelnicy są zainteresowani przepisami pozbawionymi glutenu i jajek, więc dziś postanowiłam, że spróbuję przygotować na drugie śniadanie danie pozbawione tych uczulających składników. Ja smażyłam na patelni do naleśników z nieprzywierającą powłoką przesmarowując ją jedynie papierem kuchennym nasączonym olejem. Wyszły bardzo smaczne, zielone i chrupiące placuszki z cukinii, które nie dość, że bezglutenowe to jeszcze wegańskie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://qulinarna.com/2016/02/08/placki-z-cukinii-bez-glutenu-i-jajek/