Składniki: - biszkopt: - 5 jajek, - 90 g cukru, - 2-3 łyżki kakao, - 80 g mąki pszennej, - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. - krem: - 500 ml mleka, - 2 budynie waniliowe b/c, - 200 g masła, - 5 łyżek cukru. - placek orzechowy: - 180 g startych orzechów włoskich, - 4 białka jaj, - 150 g cukru, - 1 łyżka miodu, - 1 łyżka mąki ziemniaczanej, - 1 łyżka mąki pszennej. - polewa: - 100 g gorzkiej czekolady, - 2 łyżki mleka. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. placek orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier do uzyskania błyszczącej piany. Biszkopt i placek piekłam jednocześnie w piekarniku na włączonym termoobiegu, jeśli nie macie takich samych blaszek to można upiec jedno po drugim. krem: 350 ml mleka gotujemy. Placek przelewamy na blaszkę o tych samych wymiarach co biszkopt, czyli 20x25cm i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Przygotowanie:biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, aż do uzyskania błyszczącej piany. Wykładamy pół kremu budyniowego, układamy placek orzechowy, znowu pół kremu i przykrywamy drugim biszkoptem. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy na małym ogniu do zgęstnienia.