Przepis na nią dostałam od znajomej za co bardzo jej dziękuję ;) - mała główka kapusty (ok 1 kg) - 1 duża marchew - 1 duża cebula - 2/4 szklanki majonezu - 1/4 szklanki mleka - 4 łyżeczki cukru pudru - 2 łyżki octu winogronowego - łyżka soku z cytryny - pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu - płaska łyżeczka soli Wykonanie: Z kapusty ściągnąć wierzchnie liście i wydrążyć głąb. W osobnym naczyniu wymieszać mleko z majonezem, dodać cukier puder, ocet i sok z cytryny,wymieszać. Gotową surówkę włożyć do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc do przegryzienia się. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na sam koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Warzywa połączyć z sosem i wymieszać.