Zupa buraczkowa

Małgorzata
Zupy
22.02.2016 14:41
Zupa buraczkowa

Składniki

Składniki:

3 litry bulionu warzywnego *

4 duże buraki

6 średnich ziemniaków

1 średnia marchewka

1 mała pietruszka

1/2 pora

1/4 korzenia selera

3 łyżki kwaśnej śmietany

1 duży pęczek koperku

3 łyżki soku z cytryny **

pieprz czarny

sól

Przepis

Trzy buraki, marchew, selera i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w kostkę. Burak, który nam pozostał obieramy i kroimy na ćwiartki. W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion, dodajemy ziemniaki, buraka, pora i wszystkie starte warzywa. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie zakwaszamy zupę sokiem z cytryny, zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aby składniki się połączyły. Wyjmujemy z zupy ćwiartki buraka i dodajemy posiekany koperek.

* można zastąpić bulionem drobiowym

** można zastąpić 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 2 łyżkami octu

Moje rady:

– buraka, którego dodajemy w ćwiartkach do zupy w trakcie gotowania, zapewni nam piękny kolor. Buraki starte na tarce szybciej tracą swój kolor

– jeśli zamierzacie podgrzewać zupę później, nie wyjmujcie ćwiartek buraka z zupy

– przy podgrzewaniu zupy nie należy doprowadzać jej długiego wrzenia, gdyż straci kolor

– barszcz możecie zakwasić według własnych upodobań. Jeśli lubicie bardziej kwaśniejszy dodajcie po prostu więcej soku lub kwasku cytrynowego