Składniki
Składniki:
3 litry bulionu warzywnego *
4 duże buraki
6 średnich ziemniaków
1 średnia marchewka
1 mała pietruszka
1/2 pora
1/4 korzenia selera
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 duży pęczek koperku
3 łyżki soku z cytryny **
pieprz czarny
sól
Przepis
Trzy buraki, marchew, selera i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w kostkę. Burak, który nam pozostał obieramy i kroimy na ćwiartki. W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion, dodajemy ziemniaki, buraka, pora i wszystkie starte warzywa. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie zakwaszamy zupę sokiem z cytryny, zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aby składniki się połączyły. Wyjmujemy z zupy ćwiartki buraka i dodajemy posiekany koperek.
* można zastąpić bulionem drobiowym
** można zastąpić 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 2 łyżkami octu
Moje rady:
– buraka, którego dodajemy w ćwiartkach do zupy w trakcie gotowania, zapewni nam piękny kolor. Buraki starte na tarce szybciej tracą swój kolor
– jeśli zamierzacie podgrzewać zupę później, nie wyjmujcie ćwiartek buraka z zupy
– przy podgrzewaniu zupy nie należy doprowadzać jej długiego wrzenia, gdyż straci kolor
– barszcz możecie zakwasić według własnych upodobań. Jeśli lubicie bardziej kwaśniejszy dodajcie po prostu więcej soku lub kwasku cytrynowego