Krem Brulee

Ewelina
Desery
21.02.2016 19:14
Krem Brulee

Składniki

- 4 żółtka,

- 300 mililitrów śmietanki 36%

- 1 laska wanilii

- 3 łyżki drobnego cukru

- 3 łyżki normalnego cukru do skarmelizowana

Przepis

Nasionka wanilii dodajemy do garnka wraz ze śmietanką. Doprowadzamy do wrzenia a następnie odstawiamy do przestudzenia.

W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem. W trakcie mieszania dodajemy stopniowo schłodzoną śmietankę. Powstałą masę możemy przecedzić przez sitko tak, aby pozbyć się ewentualnych grudek.

Foremki z kremem zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez około 45 minut ( max godzina). Krem powinien przybrać postać galaretki ( krem może się również delikatnie przyrumienić).

Po pieczeniu studzimy krem do temperatury pokojowej.

Aby przygotować cienką warstwę karmelu do każdej z naszych foremek wsypujemy jedną łyżkę cukru, który można skarmelizować przy pomocy palnika. Jeśli nie mamy palnika możemy nasz krem wsadzić dosłownie na kilka sekund do nagranego piekarnika.

Deser smakuje najlepiej w momencie, gdy krem jest ziemny zaś cienką warstwa karmelu ciepła.

Życzymy smacznego