Składniki
- 4 żółtka,
- 300 mililitrów śmietanki 36%
- 1 laska wanilii
- 3 łyżki drobnego cukru
- 3 łyżki normalnego cukru do skarmelizowana
Przepis
Nasionka wanilii dodajemy do garnka wraz ze śmietanką. Doprowadzamy do wrzenia a następnie odstawiamy do przestudzenia.
W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem. W trakcie mieszania dodajemy stopniowo schłodzoną śmietankę. Powstałą masę możemy przecedzić przez sitko tak, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
Foremki z kremem zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez około 45 minut ( max godzina). Krem powinien przybrać postać galaretki ( krem może się również delikatnie przyrumienić).
Po pieczeniu studzimy krem do temperatury pokojowej.
Aby przygotować cienką warstwę karmelu do każdej z naszych foremek wsypujemy jedną łyżkę cukru, który można skarmelizować przy pomocy palnika. Jeśli nie mamy palnika możemy nasz krem wsadzić dosłownie na kilka sekund do nagranego piekarnika.
Deser smakuje najlepiej w momencie, gdy krem jest ziemny zaś cienką warstwa karmelu ciepła.
Życzymy smacznego