- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
(2 foremki)
- 4 żółtka,
- 1/4 szklanki brązowego cukru + ok. 2-4 łyżki (do posypania) + 2 łyżki na ozdobny chrupiący karmel,
- 330 ml śmietany 30%,
- ekstrakt z wanilii lub laska wanilii,
- do ozdoby świeże owoce np. truskawki i chrupiący karmel.
Przepis
Na małym ogniu gotujemy śmietanę z cukrem. Dodajemy ekstrakt z wanilii, bądź wyłuskane łyżeczką ziarenka z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy śmietana na brzegach zacznie się gotować zdejmujemy z ognia, studzimy. Żółtka ubijamy mikserem przez ok. pół minuty (ale nie na puszystą masę). Następnie dolewamy ciepłą śmietanę (po łyżce lub malutkim strumieniem), cały czas miksując na małych obrotach. Ma on być gładki i błyszczący. Piekarnik nagrzewamy do 100 °C. Napełniamy ceramiczne foremki do zapiekania masą (najlepiej przelać ją przez sitko). Foremki stawiamy na płaskiej kwadratowej blaszce do pieczenia (z zestawu z piekarnika). Pieczemy przez ok. 50 min. Krem powinien być ścięty. Wyjmujemy, studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu schłodzonego deseru posypujemy równą warstwą cukru (ok. 1-2 łyżki na 1 foremkę) i opalamy palnikiem do creme brulee (niewielkim płomieniem). Cukier się rozpuści, zrumieni i utworzy się charakterystyczna karmelowa skorupka. Mała rada deser najlepiej jeść deser po lekkim ostudzeniu, gdyż palnik nagrzewa foremkę. Nie wkładamy już ponownie do lodówki, karmel straci wówczas właściwości chrupiącej skorupki. Ozdabiamy świeżymi owocami, zastosowałam truskawki, co prawda jeszcze nie polskie ale prezentują się pięknie. Do tego zrobiłam karmel, który wylałam na papier do pieczenia, gdy wystygł utworzył się fajny chrupiący efekt.
Chrupiący ozdobny karmel:
2 łyżki brązowego cukru wsypujemy na rozgrzaną patelnię. Grzejemy do stopienia. Taką płynną konsystencję wylewamy na papier do pieczenia. Po wystygnięciu delikatnie podważamy nożem od papieru.