😉 Składniki na blaszkę o śr. 20 cm: 600 g twarogu mielonego półtłustego (3 kostki) ½ szklanki* cukru trzcinowego 2 jajka 1 budyń śmietankowy 80 g miękkiego masła 1 cukier pomarańczowy (z Aldi) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml soku z pomarańczy sól 1 pomarańcza czerwona pokrojona w plastry wraz ze skórką cukier puder masło + mąka do obsypania foremki *250 ml Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Dzisiaj na blogu przepis na ciasto, na które sporo osób czeka, gdyż widziało zdjęcie na FB-ku i prosiło mnie na priv o przepis 🙂 Nie wiem jak ten sernik smakuje na drugi dzień, gdyż Piotrek zjadł cały tego samego dnia, nawet nie pozwolił mu aby trochę postał w lodówce Polecam ten sernik z pomarańczami, gdyż jest bardzo smaczny, aromatyczny, pachnący pomarańczami, do tego wyszedł lekki, puszysty i nie opadł. Mimo to wyszedł przepyszny i do tego przepięknie się prezentował z krwisto czerwonymi pomarańczami na powierzchni oprószonymi cukrem pudrem. Po tym czasie nie otwieramy piekarnika, ale zostawiamy sernik na godzinę w wyłączonym piekarniku. Przepis jest banalnie prosty, wyproszony od mojego sernikożercy z okazji Walentynek, a zrobiłam go w zasadzie od niechcenia.