Crème brûlée

Asia
Desery
16.02.2016 20:09
Crème brûlée
  • Czas przygotowania: 65 min

Składniki

500 ml śmietanki kremówki

80 g cukru

16 g cukru waniliowego

ziarenka prawdziwej wanilii

5 żółtek

Dodatkowo:

6 małych łyżeczek cukru trzcinowego

Przepis

Śmietankę kremówkę gotujemy na małym ogniu wraz z cukrami oraz ziarenkami z laski wanilii. Mieszamy do momentu aż cukier się całkiem rozpuści lecz pilnujemy aby nie doszło do zagotowania.

Żółtka wbijamy do naczynia, wlewamy dwie łyżki gorącej śmietanki, mieszamy za pomocą trzepaczki. Stopniowo dodajemy po troszkę reszty śmietanki, cały czas mieszamy.

Masa powinna być bardzo płynna.

Piekarnik nastawiamy na 120 stopni. Do kokilek lub ewentualnie foremek do tartaletek nalewamy śmietankę. Piec przez około 45-50 minut. Gotowe odstawiamy do przestygnięcia i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Przed podaniem wsypać na powierzchnię każdego deseru po małej łyżeczce cukru trzcinowego i skarmelizować cukier używając specjalnego palnika- jak się tylko ładnie zarumieni powierzchnia deserków to jest już gotowe do zjedzenia.