- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Ciasto
3 łyżki (45g) mąki pszennej pełnoziarnistej
3 łyżki (45g) mąki gryczanej
Jajko (70g)
2,5 szklanki (500ml) mleka sojowego naturalnego (450ml)
Sól
Farsz
7 łyżek (175g) serka białego naturalnego do smarowania,
2 pomarańcze (500g),
7 łyżek płatków migdałowych (70g)
Przepis
1. Żółtko oddzielić od białka.
2. Białko ubić na sztywną pianę, dodać żółtko, następnie mleko, mąki, sól, wymieszać delikatnie na jednolitą masę.
3. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jeżeli jest na gęste dolej wody. Może być gazowana, wtedy naleśniki będą pulchniejsze.
4. Pomarańcze przed obraniem wyszoruj, sparz. Każdy filecik pomarańczy obierz z białych błonek.
5. Z ciast usmaż na patelni bez tłuszczu 7 naleśników. Każdy naleśnik posmaruj serkiem, ułóż kilka plasterków pomarańczy, posyp płatkami migdałowymi, zwiń dowolnie.
Porady
1. Naleśniki z ciasta pełnoziarnistego należy smażyć cienkie, dzięki temu nie będą w środku surowe.Ilość naleśników: 7
Jeden naleśnik to:
WW = 1.81, WBT = 1.31, kcal = 202.71, węglowodany = 21.53g, błonnik = 3.39g, białko = 9.37g, tłuszcz = 72.7g,
Suma wymienników (WM) = 3.13, w tym procent WBT = 6