PODUDZIA Z KURCZAKA W SOSIE BARBECUE

Mariusz
Obiad
19.02.2016 8:59
PODUDZIA Z KURCZAKA W SOSIE BARBECUE
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Kg podudzia z kurczaka

3 łyżki sosu do pizzy Folwark

2 łyżki sosu barbecue Folwark

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka sosu musztardowego Folwark

1 łyżeczka imbiru mielonego

1 łyżeczka przyprawy pieprz cayenne

1 łyżeczka czosnku w proszku

1 łyżeczka bazylii

sól i pieprz

Przepis

Mieszamy wszystkie składniki na sos BBQ:

Do worka do pieczenia dodajemy po kolei:

łyżkę w ketchupu, sos barbecue, sos musztardowy, sos sojowy, przyprawy oraz wkładamy podudzia z kurczaka. Zamykamy worek i mieszamy dokładnie składniki. Podudzia dobrze jest naciąć kilka razy delikatnie nożem aby dobrze przeszły sosem. Po wymieszaniu wkładamy na godzinę do lodówki.

Pieczemy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w 200 stopni C przez 25 minut. Następnie wyjmujemy mięso z worka i ponownie smarujemy sosem barnecue i wkładamy jeszcze na 15 minut do pielarnika. Podajemy z pieczonym w piekarniku ziemniakami. Ziemniaki idealnie smakują z sosem hamburgerowym jak i remuladą. Jako sałatkę proponuję coleslaw.