- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Kg podudzia z kurczaka
3 łyżki sosu do pizzy Folwark
2 łyżki sosu barbecue Folwark
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu musztardowego Folwark
1 łyżeczka imbiru mielonego
1 łyżeczka przyprawy pieprz cayenne
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka bazylii
sól i pieprz
Przepis
Mieszamy wszystkie składniki na sos BBQ:
Do worka do pieczenia dodajemy po kolei:
łyżkę w ketchupu, sos barbecue, sos musztardowy, sos sojowy, przyprawy oraz wkładamy podudzia z kurczaka. Zamykamy worek i mieszamy dokładnie składniki. Podudzia dobrze jest naciąć kilka razy delikatnie nożem aby dobrze przeszły sosem. Po wymieszaniu wkładamy na godzinę do lodówki.
Pieczemy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w 200 stopni C przez 25 minut. Następnie wyjmujemy mięso z worka i ponownie smarujemy sosem barnecue i wkładamy jeszcze na 15 minut do pielarnika. Podajemy z pieczonym w piekarniku ziemniakami. Ziemniaki idealnie smakują z sosem hamburgerowym jak i remuladą. Jako sałatkę proponuję coleslaw.