- Czas gotowania: 60 min
Składniki
4 łyżki stołowe ketchupu
3-4 łyżeczki miodu
2 łyżeczki oleju
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu
Przepis
Udka z kurczaka myję i osuszam ręcznikiem papierowym, dzięki czemu mięso będzie lepiej chłonąć marynatę.
Składniki na marynatę łączę ze sobą i obtaczam w niej pałki z kurczaka.Odstawiam do lodówki na minimum godzinę (ale ja zwykle robię to rano, więc mięsko marynuje się dobrych parę godzin).
Po upływie czasu marynowania wkładam udka do rękawa do pieczenia, rozgrzewam piekarnik do 200 stopni i piekę około godziny.
Podałam z ziemniaczkami i surówką z buraków.
Dzieci zjadły wszystko bez mrugnięcia okiem :)