Przepis na Czekoladowe Batoniki karmelowe z orzechami: Składniki : ½ szklanki orzechów (ziemne i nerkowce) 50 g masła ½ szklanki cukru 2 łyżki jasnego miodu duża szczypta soli 100 g Kuvertüre Zartbitter lub gorzkiej czekolady Przygotowanie: Batoniki są w stylu migdałowych Batoników Daim, które można kupić w Ikea, ale ja migdały zastąpiłam orzechami, są równie smaczne. Czekoladowe, rozpływające się w ustach chrupiące batoniki z kawałeczkami orzechów, w solonym karmelu… pycha! Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie maczamy w niej każdy batonik, który odkładamy na kratkę do zastygnięcia. Pozostawiamy do przestygnięcia na ok 3 minuty i kroimy na batoniki, najlepiej tępą końcówką noża. Domowe batoniki, czy to orzechowe, czy migdałowe możecie zrobić samodzielnie w domu! Schładzamy batoniki w lodówce przez kilka godzin, ja zostawiłam do następnego dnia. Orzechy szatkujemy w szatkownicy tak aby pozostały ich kawałki.