Faszerowane bataty

Magdalena
Przekąski
08.02.2016 15:48
Faszerowane bataty

Samo zdrowie. Faszerowane bataty – przepis Składniki: 2 bataty 100 g wędzonego boczku serek twarogowy z jabłkiem 1 cebula 1/2 ostrej papryczki olej sól pieprz papryka wędzona ostra świeże oregano lub tymianek gałka muszkatołowa szczypta kuminu 1 ząbek czosnku Wykonanie: Bataty myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 60-80 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni (w zależności od wielkości batatów – sprawdzajmy miękkość patyczkiem). Na koniec dodajemy serek twarogowy z jabłkiem – to taki słodki serek do dostania m.in. w większych marketach, ja użyłam Almette Jabłko&Gruszka. Z batatów najczęściej robię frytki lub kroję w drobną kostkę i piekę z ziołami i przyprawami. Tym razem coś bardziej efektownego z batatów, a mianowicie faszerowane bataty z boczkiem, serkiem i ziołami. Trochę to połączenie nietypowe – słodkie ziemniaki i serek z jabłkiem, do tego słony boczek i wyraziste przyprawy i zioła. Farsz nakładamy do wydrążonych łódeczek z batatów – z górką. Studzimy, kroimy wzdłuż na połówki i małą łyżeczką wydrążamy miąższ, tworząc z batatów łódeczki. Bataty to warzywa pochodzące z krajów Ameryki Południowej i Środkowej i znane są jako słodkie ziemniaki, gdyż mają formę bulw. Na patelni na oleju smażymy cebulkę i boczek pokrojone w drobną kostkę oraz posiekany czosnek. Są słodkie, chrupiące – takie połączenie ziemniaka z marchewką. Ja moje faszerowane bataty podaję z sałatą lodową lub rzymską skropioną jogurtem naturalnym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przekaskinaimpreze.pl/faszerowane-bataty/