- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
½ miękkiego awokado (ok 70g)
Sok wyciśnięty z 2 pomarańczy (ok 100ml)
Sok wyciśnięty z ½ cytryny (ok 25ml)
½ banana (ok 70g)
4 garście jarmużu (ok 80g)
2 garście liści świeżego szpinaku (ok 50g)
½ szklanki delikatnego naparu z zielonej herbaty ewentualnie białej herbaty
Przepis
Szpinak i jarmuż umyć. Z listków jarmużu usunąć zdrewniałe łodyżki. Miąższ awokado wyjąć łyżeczką. Wszystkie składniki połączyć i zmiksować na gładką masę. Jeżeli koktajl okaże się za gęsty, wystarczy dolać więcej zielonej lub białej herbaty.
Ilość to 2 porcje po 200ml
Całość, czyli 400ml to: WW = 2,9, WBT = 1,3, kcal = 248, węglowodany = 35g, błonnik = 6,4g, białko = 6,7g, tłuszcz = 11.8g, w tym suma wymienników (WM) = 4.2, w tym procent WBT = 32
1 porcja, czyli 200ml to: WW = 1.45, WBT = 0,65, kcal = 124, węglowodany = 17,5g, błonnik = 3,2g, białko = 3,35g, tłuszcz = 5,9g, w tym suma wymienników (WM) = 2,1, w tym procent WBT = 16