- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 600 min
Składniki
50g suchej ciecierzycy (cieciorki) (3,5 łyżki)
2 łyżki oliwy (20ml)
2 łyżki wody
2 łyżka orzechów laskowych (30g)
sól
pieprz
kumin
łyżka soku z cytryny
Przepis
1. Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na 8-10 godzin.
2. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła, odcedzić zostawiając 2 łyżki wody z gotowania.
3. Do ciecierzycy dodać olej, sól, pieprz, kumin, sok z cytryny, orzechy i całość zmiksować.
4.Jeżeli pasta jest za gęsta dodać trochę wody.
Ilość porcji to: 4
Całość (4 porcje) to: WW = 0.2, WBT = 4.3, kcal = 523, węglowodany = 5.2g, błonnik = 2.8g, białko = 14.9g, tłuszcz = 41.5g, suma wymienników (WM) = 4.6, w tym procent WBT = 95
Jedna porcja, czyli 1 łyżka to: WW = 0,075, WBT = 1.07, kcal = 130.75, węglowodany = 1.3g, błonnika = 0.7g, białko = 3.72g, tłuszcz = 10.37g, suma wymienników (WM) = 1.15, w tym procent WBT = 23.75