Humus z orzechami

Anna
Śniadania
08.02.2016 12:55
Humus z orzechami
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 600 min

Składniki

50g suchej ciecierzycy (cieciorki) (3,5 łyżki)

2 łyżki oliwy (20ml)

2 łyżki wody

2 łyżka orzechów laskowych (30g)

sól

pieprz

kumin

łyżka soku z cytryny

Przepis

1. Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na 8-10 godzin.

2. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła, odcedzić zostawiając 2 łyżki wody z gotowania.

3. Do ciecierzycy dodać olej, sól, pieprz, kumin, sok z cytryny, orzechy i całość zmiksować.

4.Jeżeli pasta jest za gęsta dodać trochę wody.

Ilość porcji to: 4

Całość (4 porcje) to: WW = 0.2, WBT = 4.3, kcal = 523, węglowodany = 5.2g, błonnik = 2.8g, białko = 14.9g, tłuszcz = 41.5g, suma wymienników (WM) = 4.6, w tym procent WBT = 95

Jedna porcja, czyli 1 łyżka to: WW = 0,075, WBT = 1.07, kcal = 130.75, węglowodany = 1.3g, błonnika = 0.7g, białko = 3.72g, tłuszcz = 10.37g, suma wymienników (WM) = 1.15, w tym procent WBT = 23.75