- Czas przygotowania: 120 min
Składniki
Biszkopt
7 jajek, rozmiar L
7 łyżek cukru
21 dag mąki
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
czerwony barwnik spożywczy w proszku
Poncz
1 filiżanka mocnej herbaty
25 ml wódki
Krem
1 litr śmietany 36% Łowicz
0.5 kg sera Mascarpone
10 dag cukru pudru
konfitura z róży lub malin
płatki róż do ozdoby
Przepis
Przygotuj większą miskę do ubicia piany + 1 mniejszą miseczkę. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek - do dużej miski wlej białka, a do mniejszej żółtka.
Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C
Ubij białka na sztywną pianę, a gdy już będzie gotowa dodawaj stopniowo cukier (ciągle miksując).
Kiedy cukier się rozpuści, a piana będzie "szklista" dodaj przygotowane żółtka i proszek do pieczenia. Ubijaj całość na niskich obrotach do połączenia składników.
Do masy biszkoptowej dodawaj powoli barwnik (cały czas mieszając), aż do uzyskania pożądanego koloru.
Masę przelej do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika na ok. 40 min
Kiedy biszkopt się upiecze, wyciągnij go z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj krem. Śmietanę 36% ubij za pomocą miksera na sztywną masę (pamiętaj, aby nie "przebić" śmietany!)
Kiedy poczujesz, że masa jest już gotowa, dodawaj po łyżce sera Mascarpone i dosypuj stopniowo cukier puder - cały czas miksując.
Gdy wszystkie składniki będą już wymieszane, przełóż masę do lodówki.
W czasie kiedy masa się chłodzi w lodówce, przygotuj biszkopt. Przekrój go na pół za pomocą długiego noża lub żyłki.
W filiżance zaparz mocną herbatę i dolej odrobinę wódki - skrop przygotowanym ponczem biszkopt, aby był bardziej wilgotny i aromatyczny.
Przekrojony i nasączony biszkopt posmaruj cienką warstwą ulubionej konfitury i 1/3 kremu, a następnie przykryj drugim krążkiem biszkoptu.
Pozostałym kremem posmaruj boki i wierzch tortu.
Udekoruj całość płatkami róż i listkami melisy.