Romantyczny tort

codogara
Ciasta
05.02.2016 11:59
Romantyczny tort
  • Czas przygotowania: 120 min

Składniki

Biszkopt

7 jajek, rozmiar L

7 łyżek cukru

21 dag mąki

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

czerwony barwnik spożywczy w proszku

Poncz

1 filiżanka mocnej herbaty

25 ml wódki

Krem

1 litr śmietany 36% Łowicz

0.5 kg sera Mascarpone

10 dag cukru pudru

konfitura z róży lub malin

płatki róż do ozdoby

Przepis

Przygotuj większą miskę do ubicia piany + 1 mniejszą miseczkę. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek - do dużej miski wlej białka, a do mniejszej żółtka.

Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C

Ubij białka na sztywną pianę, a gdy już będzie gotowa dodawaj stopniowo cukier (ciągle miksując).

Kiedy cukier się rozpuści, a piana będzie "szklista" dodaj przygotowane żółtka i proszek do pieczenia. Ubijaj całość na niskich obrotach do połączenia składników.

Do masy biszkoptowej dodawaj powoli barwnik (cały czas mieszając), aż do uzyskania pożądanego koloru.

Masę przelej do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika na ok. 40 min

Kiedy biszkopt się upiecze, wyciągnij go z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Przygotuj krem. Śmietanę 36% ubij za pomocą miksera na sztywną masę (pamiętaj, aby nie "przebić" śmietany!)

Kiedy poczujesz, że masa jest już gotowa, dodawaj po łyżce sera Mascarpone i dosypuj stopniowo cukier puder - cały czas miksując.

Gdy wszystkie składniki będą już wymieszane, przełóż masę do lodówki.

W czasie kiedy masa się chłodzi w lodówce, przygotuj biszkopt. Przekrój go na pół za pomocą długiego noża lub żyłki.

W filiżance zaparz mocną herbatę i dolej odrobinę wódki - skrop przygotowanym ponczem biszkopt, aby był bardziej wilgotny i aromatyczny.

Przekrojony i nasączony biszkopt posmaruj cienką warstwą ulubionej konfitury i 1/3 kremu, a następnie przykryj drugim krążkiem biszkoptu.

Pozostałym kremem posmaruj boki i wierzch tortu.

Udekoruj całość płatkami róż i listkami melisy.