Przepis
Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 4 cebule ( 2 szalotki i 2 zwykłe białe )
- 1 kg mięsa zmielonego z filetu kurczaka
- 6 sztuk pomidorów suszonych
- 2 ząbki czosnku
- dip quacamole
- pół puszki kukurydzy
- 250 g sera żółtego o ostrzejszym smaku - ja miałam gouda i kolumb
- 2 opakowania tortilla chips Arriba
- 2 łyżki sałatki pikantnej Pikantiera Arriba
- pół słoiczka salsy Cassera Arriba
- puszka fasoli czarnej Arriba
- dla odważnych zielone papryczki marynowane jalapeno
- szczypta przyprawy chilli con carne
- koncentrat pomidorowy
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2 łyzeczki papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki ostrej wędzonej
- sól do smaku
- śmietana kwaśna gęsta
Wykonanie:
Do garnka najlepiej dużego wrzucamy posiekaną cebulę i łyżkę oleju, chwilkę dusimy. Wrzucamy mięso wymieszane z przyprawą do kurczaka i mieszamy, podsmażamy chwilkę i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone suszone pomidory, zalewamy szklanką wody. Wrzucamy wyciśnięte ząbki czosnku, papryki w proszku, i koncentrat pomidorowy, kukurydzę, szczyptę chilli con carne. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Następnie dodajemy fasolę z puszki i w razie potrzeby dodajemy wody, sos ma być gęsty. Dodajemy pół słoiczka salsy i 2 łyżki sałatki pikantnej. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą. Danie ma być lekko pikantne, jak ktoś lubi bardziej to dodaje papryki ostrej więcej lub sproszkowanego chilli.
Potrzebujemy talerze, które możemy zapiec w piekarniku, ja użyłam takich głębokich.
Na dno i boki wykładamy chipsy tortilla (u mnie 4 porcje), wykładamy sos i posypujemy startym serem żółtym. Ja talerze ułożyłam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 10-15 minut, ser żółty ma się roztopić i lekko zapiec.
Wykładamy blaszki, i przekładamy talerze głębokie na talerze płaskie, są bardzo gorące i rozkładamy na wierzchu dip quacamole, sos salsa i kwaśną śmietanę. Dla odważnych na wierzch kładziemy również papryczki marynowane jalapeno.
Smacznego :-)