Przepis
Składniki:
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
2 szklanki mąki pszennej
szklanka wrzącej wody
6 łyżek oleju
4 łyżeczki soli
4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
3 łyżeczki papryki słodkiej
słodka papryka do posypania
Wymieszać ze sobą mąki, pieprz, sól oraz papryki.
Dodać olej i całość zalać wrzątkiem, wymieszać, a po minucie
wyrobić ręką elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając mąkę.
Gotowe ciasto podzielić na mniejsze kawałki, rozwałkować je na cienkie plaski.
Wykrawać prostokąty o szerokości około 5 centymetrów, następnie wycinać trójkąty.
Trójkąty posypać słodką papryką, delikatnie wklapując ją w ciasto.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Podawać z ulubionymi sosami.
Smacznego!