Przepis
Hej :)) O właściwościach kaszy jaglanej na pewno wszyscy słyszeli :) Jest nazywana bomba witaminową, bo zawiera witaminy z grupy B, lecytynę oraz zawiera więcej soli mineralnych niż pszenica i żyto. Pod względem wartości odżywczych znajduje się na drugim miejscu po kaszy gryczanej. Jest lekkostrawna i nie powoduje wzdęć, ma sporo krzemu poprawiającego wygląd skóry, włosów, zębów czy paznokci. W kaszy jaglanej znajduje się również lecytynę, która poprawia pamięć i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Zawiera antyoksydanty, jak żadna inna usuwa nadmiar wilgoci z organizmu. Poza tym jest bardzo smaczna, można ją jeść na słodko i słono. Ja sobie obiecałam, że będę ja robiła o wiele częściej niż dotychczas, bo warto :))
Inspiracja: http://paletasmaku.blogspot.com/2013/03/kotleciki-z-kaszy-jaglanej.html
Składniki na około 12 sztuk:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 marchewka
natka pietruszki
cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
sól
przyprawy (wedle uznania)
około 2 łyżki maki pełnoziarnistej
Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulkę porkoić na drobno i i podsmażyć na oleju, dodać marchewkę startą na tarce i podsmażyć razem z cebulą. Do miski przesypać ugotowana kaszę, dodać podsmażoną cebulę i marchewkę, jajko, pokrojoną natkę pietruszki, sól i przyprawy. Dokładnie wymieszać i formować kotleciki, które lekko obtaczamy w mące pełnoziarnistej. Smażymy do momentu aż ładnie na się zarumienią. Podajemy z ulubioną surówką.