Kotlety z kaszy gryczanej

Ewelina
25.07.2014 22:01
Kotlety z kaszy gryczanej

Przepis

100 gramów kaszy gryczanej (użyłam takiej z woreczka)

150 gramów twarogu półtłustego

2 łyżki siekanej natki pietruszki

1 duże jajo

sól, pieprz

bułka tarta do obtaczania kotletów

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Razem z twarogiem przepuszczamy ją przez maszynkę do mięsa, dodajemy sól, pieprz, jajo oraz siekaną natkę pietruszki. Z masy formujemy nieduże (będzie nam łatwiej przewracać kotlety na patelni) kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej.

Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy np z sosem pieczarkowym i pikantną surówką.

Z podanej porcji zwykle wychodzi mi około 10 sztuk.