Składniki
Na około 250 gr masła (mały słoik) potrzebujemy:
- dwóch szklanek orzeszków ziemnych
Opcjonalnie:
- łyżeczka miodu
- szczypta soli
Przepis
1. Warto kupić paczkę orzeszków prażonych , aby zaoszczędzić sobie trochę czasu. Jeśli jednak kupiliśmy zwykle orzeszki, należy je podpiec na suchej patelni albo w piekarniku przy 170 stopniach Celsjusza (przez około 10 minut).
2. Orzeszki umieszczamy w blenderze/malakserze i miksujemy przez około 12 – 15 minut. Ja co dwie minuty wyłączałam blender, aby zgarnąć masę przy ściankach, no i żeby dać odpocząć trochę silniczkowi ;) Przez ten cały czas orzeszki będą zmieniać swoją konsystencję, aż do chwili powstania gładkiej i oleistej masy.
3. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę miodu i szczyptę soli. Jeśli lubicie bardziej chrupkie masło można po kilku pierwszych minutach (gdy masa nie jest gładka i ma orzechowe grudki), oddzielić jedną trzecią masy i dodać ją na sam koniec do reszty.
4. Masę umieszczamy w słoiczku. W lodówce masło możemy trzymać nawet do dwóch miesięcy, a w temperaturze pokojowej około tygodnia