nutella domowa i masło orzechowe bez cukru

Joanna
Przekąski
15.12.2015 0:08
nutella domowa i masło orzechowe bez cukru
  • Czas gotowania: 12 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

– orzechy laskowe – około 100 gr

– 2-3 czubate łyżki mleka w proszku

– mleko UHT – pół szklanki

– tabliczka gorzkiej czekolady / im więcej kakao tym lepiej / – około 100 gr

– ewentualnie mleczna czekolada – około 50 gr

Przepis

Orzeszki wykładamy na blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut, łatwiej nam będzie dzięki temu po pierwsze zdjąć z nich łuskę a po drugie będą nam bardziej smakowały. [ orzechy bardziej oporne można następnie wrzucić do ciepłej wody aby łatwiej zdjąć łupinkę ] Następnie ściągany wspomniana łuskę / łupinkę i wkładamy do rozdrabniacza, miksujemy na miał. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko podgrzane mleko łączymy z mlekiem w proszku, doprowadzamy do wrzenia / nie zagotowujemy/ i studzimy. Łączymy wszystkie składniki i miksujemy aby otrzymać konsystencje pół płynną. Przelewamy do słoiczka i wkładamy do lodówki aby nam zgęstniała. Zjadamy w przeciągu max 7 dni.