- Czas gotowania: 12 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
– orzechy laskowe – około 100 gr
– 2-3 czubate łyżki mleka w proszku
– mleko UHT – pół szklanki
– tabliczka gorzkiej czekolady / im więcej kakao tym lepiej / – około 100 gr
– ewentualnie mleczna czekolada – około 50 gr
Przepis
Orzeszki wykładamy na blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut, łatwiej nam będzie dzięki temu po pierwsze zdjąć z nich łuskę a po drugie będą nam bardziej smakowały. [ orzechy bardziej oporne można następnie wrzucić do ciepłej wody aby łatwiej zdjąć łupinkę ] Następnie ściągany wspomniana łuskę / łupinkę i wkładamy do rozdrabniacza, miksujemy na miał. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko podgrzane mleko łączymy z mlekiem w proszku, doprowadzamy do wrzenia / nie zagotowujemy/ i studzimy. Łączymy wszystkie składniki i miksujemy aby otrzymać konsystencje pół płynną. Przelewamy do słoiczka i wkładamy do lodówki aby nam zgęstniała. Zjadamy w przeciągu max 7 dni.