- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
Składniki:
200 g mąki pszennej
250 ml wody
100 g masła
4 średnie jajka
szczypta soli
olej do smażenia
Lukier:
200 g cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
Przepis
Przygotowanie:
Pączki:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie do uzyskania gładkiej masy, która odchodzi od brzegów garnka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną masę ucieramy dodając stopniowo po jednym jajku. Miksujemy do momentu, aż powstanie gęste, jednolite, klejące ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Arkusz papieru smarujemy oliwą. Świetnie się tu sprawdza oliwa w spray’u. Na papierze wyciskamy gniazda o średnicy około 6-8 cm. Następnie przy pomocy nożyczek wyciąć kwadraty tak, aby każdy pączek znajdował się na jednym kwadracie. Na rozgrzany olej kładziemy pączki do góry nogami w raz z papierem. Po chwili smażenia papier z łatwością odejdzie od pączków. Wtedy należy go wyjąć. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Odstawiamy do wystudzenia.
Lukier:
Do cukru pudru dodajemy wrzątek i sok z cytryny. Ucieramy do uzyskania gładkiego lukru. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy pączki.
Moje rady:
– papier do pieczenia można pociąć wcześniej na kwadraty o szerokości 10 cm i na tak przygotowany papier wyciskać gniazda
– ciasto można również upiec, tak jak ptysie
– do garnka należy nalać tyle oleju, by pączki po włożeniu nie dotykały dna
Ilość sztuk: około 20 pączków (w zależności od wielkości gniazd)