- Czas gotowania: 11 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Składniki:
200g mąki,
100g masła,
4 jajka,
szczypta soli,
szklanka wody,
olej do smażenia,
cukier puder do zrobienia lukru.
Przepis
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę, zagotować. Dodać masło i szczyptę soli, gotować do momentu rozpuszczenia się masła. Zmniejszyć ogień i do wrzątku jednym szybkim ruchem wsypać mąkę, cały czas energicznie mieszając, aż będzie gładkie i będzie odstawać od ścianek garnka. Masę odstawić do całkowitego wystudzenia. Gdy ciasto będzie całkiem zimne trzeba je zmiksować z pojedyńczo wbijanymi jajkami. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku ok.10cm, posmarować je delikatnie olejem.
Na każdy kawałek papieru wycisnąć z ciasta kółka o średnicy ok.6-7cm. Olej rozgrzać w rondelku. wkładać pączki (papierem do góry a po 1 minucie go usunąć). Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Wyjąć z oleju, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, ostudzić. Zrobić lukier z cukru pudru. Udekorować.