PĄCZKI HISZPAŃSKIE

Zrób to smacznie
Ciasta
04.04.2016 17:35
PĄCZKI HISZPAŃSKIE
  • Czas gotowania: 11 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Składniki:

200g mąki,

100g masła,

4 jajka,

szczypta soli,

szklanka wody,

olej do smażenia,

cukier puder do zrobienia lukru.

Przepis

Wykonanie:

Do garnka wlać wodę, zagotować. Dodać masło i szczyptę soli, gotować do momentu rozpuszczenia się masła. Zmniejszyć ogień i do wrzątku jednym szybkim ruchem wsypać mąkę, cały czas energicznie mieszając, aż będzie gładkie i będzie odstawać od ścianek garnka. Masę odstawić do całkowitego wystudzenia. Gdy ciasto będzie całkiem zimne trzeba je zmiksować z pojedyńczo wbijanymi jajkami. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku ok.10cm, posmarować je delikatnie olejem.

Na każdy kawałek papieru wycisnąć z ciasta kółka o średnicy ok.6-7cm. Olej rozgrzać w rondelku. wkładać pączki (papierem do góry a po 1 minucie go usunąć). Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Wyjąć z oleju, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, ostudzić. Zrobić lukier z cukru pudru. Udekorować.