Pączki z różą

Ewa
Ciasta
04.02.2016 12:15
Pączki z różą

Składniki

1/2 szklanki cukru

1 szklanka ciepłego mleka

40 g drożdży

1/2 kg mąki tortowej

1 łyżka rumu

szczypta soli

4 żółtka

50 g masła

cukier wanilinowy

marmolada,u mnie różana

Przepis

Drożdże pokrusz do niewielkiej miseczki. Dodaj 1 łyżeczkę cukru,1 łyżkę mąki oraz odrobinę mleka. Wymieszaj i odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na kilka minut.

Masłu utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Powoli dodawaj żółtka,a na koniec dodaj rum. Do masy jajecznej dodaj mąkę,zaczyn oraz pozostałe mleko. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i foremką czy szklanką wycinaj kółka.

Na środek połowy kółek połóż 1 łyżeczkę marmolady i przykryj pozostałymi kółkami. Zlep brzegi i mniejszą foremką wytnij pączki.

Pączki można również nadziać po usmażeniu.

Gotowe pączki smażymy w dobrze rozgrzanym oleju przez ok. 3 minuty z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy np. cukrem pudrem.