Składniki
1/2 szklanki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
40 g drożdży
1/2 kg mąki tortowej
1 łyżka rumu
szczypta soli
4 żółtka
50 g masła
cukier wanilinowy
marmolada,u mnie różana
Przepis
Drożdże pokrusz do niewielkiej miseczki. Dodaj 1 łyżeczkę cukru,1 łyżkę mąki oraz odrobinę mleka. Wymieszaj i odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na kilka minut.
Masłu utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Powoli dodawaj żółtka,a na koniec dodaj rum. Do masy jajecznej dodaj mąkę,zaczyn oraz pozostałe mleko. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i foremką czy szklanką wycinaj kółka.
Na środek połowy kółek połóż 1 łyżeczkę marmolady i przykryj pozostałymi kółkami. Zlep brzegi i mniejszą foremką wytnij pączki.
Pączki można również nadziać po usmażeniu.
Gotowe pączki smażymy w dobrze rozgrzanym oleju przez ok. 3 minuty z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy np. cukrem pudrem.