Pączki hiszpańskie z nutką pomarańczy

Krzysztof
26.01.2015 18:04
Pączki hiszpańskie z nutką pomarańczy

Przepis

Składniki:

• 180 g mąki pszennej

• 100 g masła

• sok z 1 pomarańczy

• skórka otarta z 1/2 pomarańczy

• 100-150 ml soku pomarańczowego

• szczypta soli

• 4 jajka

• 1 litr oleju do smażenia

lukier :

• 200 g cukru pudru

• 60 ml soku pomarańczowego

• skórka otarta z 1/2 pomarańczy

dodatkowo:

• papier do pieczenia

• szpryca cukiernicza ( lub worek cukierniczy) zakończony tylką w kształcie dużej gwiazdki.

Do soku wyciśniętego z 1 pomarańczy dolej pomarańczowy sok z kartonika, tyle żeby otrzymać 220 ml souk

Do małego rondelka przełóż masło, sok i skórkę z pomarańczu oraz szczyptę soli.

Umieść garnek na kuchence i zagotuj sok z masłem.

Na gotujący się sok jednym ruchem przesyp make

Cały czas mieszając parz ciasto przez ok. 1 minutę, aż będzie gładkie,szkliste i łatwo będzie odchodzić od ścianek garnka

Ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia. (ok 1 godzina)

Do wystudzonego ciasta dodaj jajka.Miksując mikserem stopniowo dodawaj jajka, jedno po drugim.

Ciasto przełóż do worka (lub szprycy) cukierniczego i na papierze do pieczenia wyciskaj małe wianuszki ( ok. 6-7 cm) . Papier potnij na kwadraty o wielkości 10 x 10 cm. Możesz to zrobić przed wyciśnięciem ciasta lub po przygotowaniu wszystkich wianuszków. Na papierze możesz ołówkiem odrysować kółka o średnicy 6 cm, na pewno będzie Ci łatwej wycisnąć różne pączki :)

Gdy „armia pączusiów” będzie już prawie gotowa zacznij rozgrzewać olej.

Do garnka o średnicy ok. 20-25 cm. przelej olej, tak aby sięgał do 4 cm jego wysokości. Powoli rozgrzej olej do 160-170 * C – najwygodniej to zrobić przy pomocy termometru cukierniczego, jeśli jednak takiego nie posiadasz musisz sobie zaufać i po prostu zrobić próbę, smażąc 1 pączka.

Na dobrze rozgrzany olej przekładamy pączki, papierem do pieczenia do góry. Po chwili papier sam odejdzie od ciasta. Pączki smażmy po ok. 2 minuty z każdej strony – długość smażenia zależy od wielkości wyciśniętych pączków. ( pamiętaj, żeby wyciągnąć papier z garnka :) ) . Usmażone pączki wykładaj na ręcznik papierowy.

Usmażone pączki udekoruj lukrem pomarańczowym.

Cukier puder, sok pomarańczowy oraz skórkę otartą z 1/2 pomarańczy wymieszaj na gładką płynną masę. Jeszcze ciepłe pączki zanurz w lukrze i pozostaw do lekkiego zastygnięcia lukru.