Tłusty czwartek już jutro, więc jeśli jeszcze nie zrobiliście nic słodkiego, tłustego i pysznego to zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu na tradycyjne chruściki, który był już wielokrotnie sprawdzany, a pochodzi z książki Kuchnia polska. SKŁADNIKI: 200 g mąki 3-4 łyżek śmietany 3 żółtka 1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego szczypta soli 500 g tłuszczu do smażenia (kokosowy lub smalec) 50 g cukru do posypania ręcznik papierowy do odsączania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę przesiać i wymieszać ze śmietaną, żółtkami. Kroić radełkiem lub nożem na paski o szerokości około 3 cm i długości 10 cm. Dodatek spirytusu lub octu sprawia, że ciasto minimalnie wyrasta, a w trakcie smażenia nie wchłania tyle tłuszczu. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić na jednolitą masę i wybić wałkiem przez około 10-15 min. Ciasto odłożyć do leżakowania na około 40 minut w temp. 4 stopnie C.