SKŁADNIKI: 1 woreczek ryżu 1 – 1 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym (ja dałam 1,5 puszki) puszka kukurydzy konserwowej 1 cebula lub por 3-5 ogórków kiszonych 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz czarny – do smaku SPOSÓB WYKONANIA: Ryż gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu. Moja mama bardzo lubi rozpieszczać nas jedzeniem, więc na piątkową kolację lub śniadanko w lodówce czekała sałatka śledziowa lub z tuńczyka, pasta z makreli bądź łososia, albo ryba po grecku. praktycznie wszystkie ryby zawierają śladowe ilości rtęci i dla większości osób niewielkie ilości rtęci nie stanowią zagrożenia, jednak zdecydowanie ryb takich jak tuńczyk nie powinny spożywać w nadmiarze dzieci, kobiety w ciąży i karmiące. Jeśli chcemy, możemy też zmodyfikować tą sałatkę wykluczając lub zamieniając zwykły ryż na brązowy, majonez zastępując dresingiem np. z jogurtu i dodając sałatę np. rukolę. Pamiętajmy jednak, że kluczem do zdrowego odżywiania jest umiar, więc raz na jakiś czas w rozsądnych ilościach sałatka ta nie powinna nam zaszkodzić. W moim domu zwykło się jeść rybne potrawy przynajmniej raz w tygodniu w piątek.