PYSZNE CHURROS NA TŁUSTY CZWARTEK

Gosia
Ciasta
22.02.2017 14:10
PYSZNE CHURROS NA TŁUSTY CZWARTEK

U mnie jak co roku pewnie będą faworki vel chruściki (bo je uwielbiam), myślę też o upieczeniu zdrowszej wersji pączków, ale w tym roku postanowiłam też zarazić domowników szaloną miłością do churros, czyli przysmaków z ciasta parzonego maczanych w rozpuszczonej gorącej czekoladzie. Podobno wywodzą się one z kuchni meksykańskiej, ja z kolei znam ten smak i tradycję ich jedzenia z Hiszpanii, w której są popularnym daniem przygotowywanym z okazji Nowego Roku. SKŁADNIKI: 240 ml wody 75 gram masła 2 łyżki cukru trzcinowego ½ łyżeczki soli 1 szklanka mąki 1 jajko ½ łyżeczki wanilii olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania lub czekolada do maczania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. 6. Smażymy na głębokim tłuszczu po kilka churros (nie za dużo na raz bo schłodzi nam tłuszcz)około 2 minuty z każdej strony lub do momentu, aż uzyskają złocisty kolor. 4. Przekładamy ciasto do rękawa dekoracyjnego lub szprycy z dużym otworem w kształcie gwiazdki i wyciskamy ciastka o długości 8-10 centymetrów na papier do pieczenia. Jeśli chcecie zaskoczyć swoją rodzinkę pyszną nowością w Tłusty Czwartek, koniecznie przygotujcie churrosy i zajadajcie się nimi maczając je w rozpuszczonej czekoladzie mlecznej lub białej. 5. W garnku lub wysokiej patelni podgrzewamy olej/smalec i wrzucamy jedno ciastko aby sprawdzić, czy tłuszcz jest wystarczająco gorący.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://qulinarna.com/2017/02/22/hiszpanskie-churros/