- Czas gotowania: 70 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Zaczyn
50 g aktywnego zakwasu żytniego
250 g mąki żytniej razowej typ 2000
100 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
250 g letniej wody
Ciasto
cały zaczyn
300 g mąki żytniej razowej typ 2000
200 g wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodu jęczmiennego ciemnego (opcjonalnie)
2 łyżeczki słodu jęczmiennego jasnego (opcjonalnie)
Przepis
Bardzo smaczny chleb z mąki żytniej razowej, z niewielkim dodatkiem mąki pszennej. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1 kg.
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być bardzo gęste. Mieszać tylko do połączenia się składników. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Chleb posmarować wodą.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3-5 godz.
Nagrzać piekarnik do temp. 240oC. Piec 10 min. w temp. 240oC, zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze przez 1 godzinę.
Studzić na kratce.