Chleb żytni razowy

Jacek
Śniadania
03.02.2016 14:37
Chleb żytni razowy
  • Czas gotowania: 70 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Zaczyn

50 g aktywnego zakwasu żytniego

250 g mąki żytniej razowej typ 2000

100 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550

250 g letniej wody

Ciasto

cały zaczyn

300 g mąki żytniej razowej typ 2000

200 g wody

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka słodu jęczmiennego ciemnego (opcjonalnie)

2 łyżeczki słodu jęczmiennego jasnego (opcjonalnie)

Przepis

Bardzo smaczny chleb z mąki żytniej razowej, z niewielkim dodatkiem mąki pszennej. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1 kg.

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być bardzo gęste. Mieszać tylko do połączenia się składników. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Chleb posmarować wodą.

Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3-5 godz.

Nagrzać piekarnik do temp. 240oC. Piec 10 min. w temp. 240oC, zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze przez 1 godzinę.

Studzić na kratce.